Elektrické sporáky jsou vyráběné v několika provedeních. První jsou plotýnkové s litinovými pltnami, které jsou nejméně úsporné z hlediska spotřeby el.energie, protože se dlouho rozehřívají a pak dlouho chladnou. Vyrábějí se proto pouze v těch nejzákladnějších verzích s obyčejnou spirálovou troubou vybavenou maximálně grilem a jsou cenově nejdostupnější. Další verzí jsou elektrické sporáky se sklokeramickou deskou. To je dnes nejžádanější provedení, protože sklokeramická deska se velmi dobře udržuje a její zóny se nahřívají poměrně rychle. Také ovšem mají jistou tepelnou setrvačnost. Tyto modely už bývají vybaveny troubami s konvenčním nebo horkovzdušným ohřevem. Často jsou také doplněny digitální minutkou s hodinami a programátorem. Poslední verzí je elektrický sporák s indukčním ohřevem. To je nejekonomičtější a nejrychlejší forma ohřevu. Tyto sporáky jsou také nejdražší a vyžadují jednoduché nebo speciální nádobí. Elektrické sporáky jsou výhodným řešením pro vaření všude tam, kde není možnost připojení k plynu.